“Çevrimiçi Staj Programı” Pilot Projesi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü (BBYB) Başkanlığı Haziran-Temmuz-Ağustos ayları içerisinde yürütülen staj programını bu yıl yaşanan pandemi sürecinden dolayı sağlıklı bir şekilde gerçekleştiremeyeceklerini bildirerek, Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK) ile Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD)’nden çevrimiçi bir staj programının birlikte uygulanması konusunda destek istemiştir.

Bu istek üzerine, ÜNAK ve TKD Yönetim Kurulu üyelerinin yaptıkları görüşmeler sonucu İMÜ BBY Bölümü’yle birlikte bir çevrimiçi staj programının pilot proje olarak uygulanabilirliği üzerinde mutabık kalınmıştır.

Bu kapsamda İMÜ Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, ÜNAK ve TKD İş Birliği Çalışması: “Çevrimiçi Staj Programı” Pilot Projesi başlığıaltında çevrimiçi bir staj programı hazırlanmıştır.  Bu program; ÜNAK, TKD ve İMÜ BBY Bölümü ile birlikte 29 Haziran-24 Temmuz 2020 tarihleri arasında, 1 ay süre ile 21 oturumda ve 28 meslektaşımız ile yaklaşık 80 öğrencinin katılımı ile yürütülecektir ve sadece İMÜ BBY Bölümü öğrencilerine açık olacaktır.

Uygulanacak programla; öğrencilere BBY Bölümlerinde verilen derslerde edindikleri bilgileri alanında uzman kişilerden alacakları uygulamaya yönelik bilgilerle ve deneyim aktarımlarıyla pekiştirmeleri amaçlanmaktadır. Bu nedenle, programın öğrencilerin mezuniyet sonrası çalışabilecekleri her türlü bilgi kurumunu kapsaması ve bu kurumlardan alanında uzman konuşmacıların davet edilerek programa destek vermeleri çok önemli ve değerlidir.

Programın içeriği Bilgi Kurumları Yönetimi, Teknik Hizmetler, Kullanıcı Hizmetleri, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanım ve Uygulamaları, Mesleki Gelişim ve Etik gibi başlıklar altında detaylandırılmıştır. Bu konuların çeşitli bilgi kurumlarında çalışan değerli meslektaşlarımız tarafından verilecek olan uygulamalı derslerle desteklenmesi planlanmaktadır.

Staj programı bir pilot uygulama olarak mesleki derneklerimizin BBYB öğrencilerinin eğitimine katkı sağlaması ve bir ilk olması açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle meslektaşlarımızın bu konuda bizlere gereken desteği vereceklerine inancımız tamdır.

Mesleki camiamıza saygı ile duyururuz.

Fatih Kumsel ÜNAK Başkanı

Ali Fuat Kartal TKD Genel Başkanı