58. Kütüphane Haftası TKD Şubelerinin Değerlendirmeleri
TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ BURSA ŞUBESİ
58. KÜTÜPHANE HAFTASI DEĞERLENDİRMESİ
58. Kütüphane Haftası açılış konuşmasında; kütüphanelerin tarih içerisindeki öneminden ve güncel dünyadaki durumundan bahsedilip, son yıllarda Bursa özelinde sayısı artan kütüphanelerden bahsedilip ilgili kurumlara teşekkür edilmiştir.
Hafta etkinlikleri kapsamında çocuklara yönelik çok sayıda etkinlik yapılmıştır. Yetişkinler içinse eğitimler, söyleşiler ve çeşitli yarışmalar düzenlenmiştir.
Hafta etkinliklerimize katılım beklentimizin altında olmuştur. Bursa özelinde kurumlar arasında iletişim kurmaya yönelik zayıflık göze çarpmaktadır. Derneğin birleştirici gücü beklenen etkiyi gösterememektedir. Yeni dönemde kurumlarla daha sık iletişim kurulması gerektiği ortaya çıkmıştır.
Yaşam koşullarındaki zorluklar, farklı kurumlarda görev yapan meslektaşların birbirini tanımaması, mesai saatleri içerisinde başka bir kurumun etkinliğine gitmek için izin almanın problem yaratabilmesi, haberleşme ağının zayıflığı, pandemi dolayısıyla değişen alışkanlıklar hafta boyunca katılımın az olmasının sebeplerinden bazıları olarak göze çarpmıştır. Önümüzdeki yıllar için sadece meslektaşlara yönelik değil, tüm kamuyu da etkinliklerimize çekebilecek bir yöntem düşünülmelidir.
Ülke genelinde bayram havasında, festival havasında kutlanan 58. Kütüphane Haftası’nın mesleğimize, meslektaşlarımıza, ülkemize azami fayda getirmiş olması temennisiyle.
Türk Kütüphaneciler Derneği
Bursa Şubesi
TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ İZMİR ŞUBESİ
58. KÜTÜPHANE HAFTASI DEĞERLENDİRMESİ
58. Kütüphane Haftası açılış konuşmasında, ülke ve İzmir özelinde mesleğimize dair bütün sorunlar, beklentilerimiz ve temennilerimiz dile getirilmiştir.
Haftası etkinlikleri kapsamında; 6 panel (2’si çevrimiçi), 5 yazar okur buluşması, 5 atölye çalışması, 5 kitap okuma etkinliği, 4 müzik dinletisi, 3 ödül töreni, 2 söyleşi, 2 sergi, 2 tiyatro gösterisi 1 konser ve 1 konferans gerçekleştirilmiştir.
Hafta etkinliklerimize katılım beklentimizin altında olmuştur. İzmir’de toplam 10 tane (6 devlet, 3 vakıf üniversitesi ve 1 vakıf meslek yüksekokulu) yükseköğretim kurumu mevcuttur. 3 kurumun aktif katılımları haricinde 7 üniversitenin hafta etkinliklerine katılımları gerçekleşmemiştir. Geçtiğimiz yıllarda her kurumun en az 1 kütüphaneci ile temsili söz konusu iken bu yıl ilgili üniversitelerden katılım gerçekleşmemiştir. Halk kütüphanelerinden katılım oranı daha fazla olmuştur. Kütüphanecilik mesleğinin daha iyi yerlere gelmesinin mesleki birlik ve beraberlikle olduğu ve bu birlikteliğin kütüphanecilik mesleğine özel kütüphane haftasında gösterilmesi beklenmiştir.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile iş birliğine gidilmiş. Ortaklaşa etkinlikler gerçekleştirilmiştir. TKD İzmir Şubesi olarak temennimiz, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine birlik halinde tek tema altında kutlamalara gidilmesidir. Meslektaşlarımızın etkinliklere katılım sürecinde farklı endişeler taşımadan, iklimlere girip zorunlu tercihler yapmamaları için olası sorunların aşılması beklenmektedir.
İzmir’de, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi ilk öğrencilerini pandemi sürecinde almıştır ve bu nedenle bölüm öğrencilerinin kütüphane haftalarına yüz yüze katılımları, bölüm öğrencileri ile derneğimizin bir araya gelmesi ancak bu yıl mümkün olmuştur. Bölüm akademisyenleri etkinliklere, konuşmacı ve katılımcı olarak azami destek vermişlerdir.
Hafta etkinliklerine yeterli katılım olmamasının nedenleri arasında; İKÇ Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünün vize sınavları ile üniversite kütüphanelerinin vize sınav tarihleri çakışması görülmektedir. 1964 yılında Kütüphane Haftası kasım ayında kutlanmaya başlanmıştır. 1970 yılında Türk Kütüphaneciler Derneği V. Kurultayı’nda alınan kararla kütüphane haftasının mart ayında kutlanması kararına varılmıştır. Değişikliğin amacı “Dünya Çocuk Kitapları Haftası” ile olan gün yakınlığından doğan karışıklıkları ve yanlışlıkları önlemek şeklinde açıklanmıştır.
Kütüphane haftalarının daha yüksek katılımlar ile gerçekleştirilmesi adına ilgili paydaşların bir araya gelerek en ince detaylarına kadar tartışılarak, hatta kamuoyuna çağrı yapılarak görüşler de alınarak kütüphane haftası kutlama tarihinin değiştirilmesi TKD İzmir Şubesi olarak önerimizdir.
Ülke genelinde bayram havasında, festival havasında kutlanan 58. Kütüphane Haftası’nın mesleğimize, meslektaşlarımıza, ülkemize azami fayda getirmiş olması temennisiyle.
Türk Kütüphaneciler Derneği
İzmir Şubesi
TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ
Kahramanmaraş Şubesi Başkanlığı
58. Kütüphane Haftası Değerlendirmesi
Türk Kütüphaneciler Derneği Kahramanmaraş Şube Yönetimi ve Paydaş Derneklerimizde Onikişubat Kaymakamlığını Ziyaret ederek, Kaymakam Bey’ TKD Genel Merkezinden gönderilen e-Kitap Hediye Kartını takdim ettik. ( fotoğraf çekilmedi, toplu fotoğrafta maalesef çekilmedi )
Türk Kütüphaneciler Derneği Kahramanmaraş Şube Yönetimi Kurulu ve Üyelerimizle 58. Kütüphane Haftası Açılış Programına katıldık. Programda hazır bulunan , Sayın Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı , Kültür ve Turizm İl Müdürü, Kültür Spor ve Turzim Daire Başkanı, Kütüphane Müdür -Md Yrd. TKD Genel Merkezinden gönderilen e-Kitap Hediye Kartını takdim ettik.
58. Kütüphane Haftası Etkinlikleri Kapsamında Türk Kütüphaneciler Derneği Kahramanmaraş Şubesinin ilk defa şube düzeyinde sponsorsuz olarak şubenin kendi çabalarıyla Okuma Kültürü Seminerleri (konferans) verdi.
Saçaklızade İlkokulunda ki 3. ve 4. Sınıfta okuyan ayrı ayrı gruplar halinde yarım saat süresinde toplamda 4 saat süren porgram yaptık. TKD Kahramanmaraş Şube Bşk Yrd. BBY Uzmanı Selma YILDIRAN ATCI’nın vermiş oldğı ‘Okuma Kültürü ve Kitap Sevgisi ‘ konferansı ile öğrenciler Kütühane Haftası ve kütüphanenin önemi hakkında bilgiden sonra konfrenasa geçildi.
58.Kütüphane Haftası Gaziantep Şubesi
58. Kütüphane Haftası’nı, şehrimizdeki kütüphanesi olan tüm kurumlarla birlikte, işbirliği içinde kutlamak istedik. Bunun için şubat ayının sonunda, tüm kurumlardan birer sorumlu temsilciyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde bir araya geldik. Orada geliştirilen fikirler doğrultusunda tüm kurumlar kendi etkinliklerini yapsa da Gaziantep adına ortak bir program oluşturuldu ve kurulan Whatsapp grubu sayesinde tüm kurumlar diğer kurumlarla fikir alışverişi yapabilmeyi sürdürdü.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde yapılan toplantıdan sonra şube üyelerimizle bir araya gelerek yapmak istediklerimizi ve yapabileceklerimizi belirledik.
Hafta başlamadan, Şube Başkanımız ve yazmanımızın katılımıyla, haftanın ilk günü yayınlanmak üzere, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ne ait HKU 106.8 Radyo’da Kütüphane Haftası’nın amacını, önemi ve hafta boyunca yapılacak etkinlikleri anlatan bir radyo programı kaydı yaptı.
58. Kütüphane Haftası’nın resmi açılışı, Münif Paşa İl Halk Kütüphanesi’nde yapıldı. Üyemiz Ahmet Mengüç’ün “Okuyan İnsan Portreleri” temalı fotoğraf sergisinin açılışı ve İl Halk Kütüphanesi’nden en çok kitap ödünç alan çocuk ve yetişkin kullanıcıların ödüllendirilmesi de bu etkinlikte gerçekleşti. Sergi, İl Halk Kütüphanesi’nin giriş katında bulunan galeride, hafta boyunca ziyaretçilerini ağırladı. Münif Paşa İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mesut Naim ÇAKIR ve Şube Başkanımız Suat YILMAZ, pazartesi günü saat 11.00’de TRT Diyarbakır GAP Radyosu’na telefonla bağlanarak, Kütüphane Haftası ile ilgili 15 dakikalık bir söyleşi gerçekleştirdi. Pazartesi günü, kurumlar 58. Kütüphane Haftası programında yer alana etkinliklerini gerçekleştirdi. HKU, GİBTU ve Sanko Üniversiteleri Kütüphane Haftasın’da, kütüphanelerinde oyunlar ve söyleşiler düzenledi. Oyunlara katılanlara TKD Genel Merkezi’nin göndermiş olduğu Papirusbook e-kitap hediyelerini takdim ettiler. İl ve İlçe Halk Kütüphaneleri, en çok kitap ödünç alan üyelerine hediyeler takdim etti. Ayrıca Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kütüphanesi, bu ödüllere ek olarak kütüphanesinin bahçesine, çok okuyan ve çok araştırma yapan kullanıcılarının adına fidan dikimi etkinliği düzenledi.
Salı gününe yine programda yer alan etkinliklerle devam edildi. İl Halk Kütüphanesi, Altı Nokta Körler Derneği ile beraber söyleşi ve dinleti düzenledi.
Çarşamba günü, 81 İlde Okuma Etkinliği, şehrimizin turistlik mekânı olan Rumkale Cam Teras’ta işbirliği içerisinde olduğunuz tüm kurumlardan katılımcılarla “Fırat’a Karşı Okuyoruz” teması ile gerçekleştirildi. Rumkale’deki okuma etkinliğinden sonra Gaziantep Üniversitesi Kütüphanesinden Felsefe bölümünden M.Sabri Genç Hocamız tarafından haftamızın teması olan “Hakikat ve Kütüphaneler” konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.
Perşembe günü yine kurumların kendi etkinlikleri ve atölye çalışmaları oldu. Ayrıca kütüphaneci arkadaşlarımız okullara giderek kütüphanelerini tanıtan sunumlar yaptı.
Tüm hafta olduğu gibi cuma günü de okulların kütüphane ziyaretleri, söyleşiler, atölye çalışmaları devam etti. Şubemizin geleneksel olarak yapmış olduğu halı saha maçımız yaptık. Cumartesi günü de “Fidan Dikimi Etkinliği” ile, 58. Kütüphane Haftası etkinlerini tamamladık.
58. Kütüphane Haftası’nda kurumlar ile işbirliği içerisinde kutlamak, bizlere katılımcılar ve farklı etkinler yapma konusunda çok fayda sağladı. Bu sene programda bulunan etkinlikler için sosyal medya görselleri hazırladık. Etkinlik sırasında veya sonrasında etkinlikler ile ilgili görselleri de sosyal medya hesaplarımızda sürekli paylaştık. Ayrıca bazı etkinlerimizi yerel basına da vererek haber yapılmasını sağladık.
Kısaca belirtmek gerekirse 58.Kütüphane Haftası Gaziantep’te dolu dolu ve keyifli bir şekilde kutlandı.